5 tipp, hogy vegánként is élmény legyen a karácsony

Görcsbe rándul a gyomrod, ha vegánként a családdal töltött ünnepekre gondolsz? Ideges vagy a közös ebédek és vacsorák, vagy az ajándékok miatt? Nem kell aggódnod, a karácsonyt vegánként is ugyanúgy élvezheted, de azért van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni.

A lényeg a kommunikáció

Ha a családdal töltöd az ünnepeket, és nem a saját otthonodban leszel, akkor nyugodtan hívd fel őket előre és beszéld meg velük, hogy mit eszel és mit nem. Ha még nem olyan régóta vagy vegán, és nem volt lehetőségük megtanulni, hogy milyen ételeket is fogyasztasz pontosan, akkor mondd el nekik előre, hogy mit szeretnél, akár adhatsz nekik receptötleteket is. Így biztosan nem lesz félreértés vagy sértődés az ünnepi asztalnál abból, ha kihagyod a hagyományos karácsonyi halászlevet, a töltött káposztát és a bejglit.

Hasonlóan kellemetlen szituációkat tud szülni, ha nem vegán ajándékokat kapsz a rokonoktól vagy a barátoktól. Ezt elkerülheted, ha már az ünnepek előtt is beszélgetsz a családtagokkal, barátokkal arról, hogy mivel jár ez az életmód, és melyek azok a dolgok, amiket nem használsz vagy fogyasztasz vegánként. Akár írhatsz egy listát is, amiben vegán ajándékötleteket sorolsz fel. Ez főleg azoknak jelent majd nagy segítséget, akik egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy mit jelent vegánnak lenni.

Előkészületek a karácsonyi menühöz

Ha a család nem igazán nyitott a vegán életmód iránt, vagy nem megoldható, hogy külön főzzenek neked, akkor vihetsz saját készítésű ételeket. Szuper recepteket találsz például a Vegán Karácsony oldalon, a Zizi kalandjai blogon, de meríthetsz inspirációt Gréta karácsonyi menüsorából, vagy ha nincs gondod az angollal, válogathatsz a Good Food receptjei közül is. Így nem kell aggódnod amiatt, hogy nem lesz majd számodra ehető fogás az asztalon, ráadásul a család és a barátaid is megkóstolhatják az isteni vegán ételeket. Ha nem mozogsz túl otthonosan a konyhában, egy különleges fűszerezésű tepsis krumplival vagy finom krémlevessel is sikert arathatsz. Ne feledkezz meg a desszertről sem! Vegán bejgli, méz(ment)eskalács, nyers torták, vagy egy mennyei brownie – pillanatok alatt elfogynak majd, és hidd el, a húsevők rokonok és imádni fogják őket!

Nem vegán ajándékok

Mit tehetsz, ha mégis olyan ajándékot kapsz karácsonyra, ami nem vegán, de mégsem szeretnéd megbántani azt, akitől kaptad? Hogyan mondhatnád meg a nagymamádnak, hogy nem szívesen fogadnád el a tőle kapott bőrkesztyűt, gyapjúpulcsit vagy kecsketejet tartalmazó kozmetikumot? Nem könnyű helyzet, hiszen az ajándékozót a legjobb szándék vezérelte.

Ha úgy érzed, egyáltalán nem tudnád megtartani vagy használni, amit kaptál, akkor ne hozd mindenki előtt kellemetlen helyzetbe az ajándékozót azzal, hogy durván visszautasítod és kiselőadást tartasz a vegánságról, inkább négyszemközt próbálj beszélni az illetővel és elmagyarázni, hogy miért nem szeretnéd megtartani az ajándékát. Ha vagytok olyan viszonyban, biztosan megérti majd, hogy vegánként miért jelent ez neked problémát, és ha van lehetőség, akkor javasolhatod, hogy cseréljétek ki az ajándékot valami másra. Bízz benne, hogy ő is nyitott lesz és közösen találtok megoldást. Ha távolabbi ismerőstől kapsz kisebb értékű nem vegán ajándékot (például csokit vagy szappant), a legjobb, amit tehetsz, hogy köszönettel elfogadod. Ha nem szívesen tartanád meg, később esetleg tovább ajándékozhatod olyan valakinek, aki örülne neki. Nem ideális megoldás ez sem, de így legalább nem bántod meg azt, aki gondolt rád, és az ajándék sem a kukában landol. Később alkalomadtán megemlítheted, hogy mi az, amit vegánként nem fogyasztasz, használsz vagy hordasz, így legközelebb nem kerültök majd hasonló kellemetlen helyzetbe. Arra mindig figyelj, hogy szándékosan soha ne bántsd meg a másikat, még akkor sem, ha a szóban forgó ajándék az életmódoddal teljesen ellentétes.

Légy türelmes

Előfordulhat, hogy nem mindenki fogadja majd kitörő örömmel, hogy nem a megszokott karácsonyi menüt fogyasztod, és így „kilógsz a sorból”. Sőt, az is lehet, hogy elhangzik majd néhány kellemetlen, szurkálódó megjegyzés, de ezeket inkább engedd el a füled mellett és mosolyogj. Ha kellően nyitott a társaság, akkor mesélhetsz nekik a vegán életmódról, de ne bocsátkozz vitába az ünnepi asztalnál. Az ilyen beszélgetéseket inkább hagyd későbbre.

Csak nyugodtan

Otthon felejtetted az előre elkészített vegán töltött káposztát? Bőrtáskát kaptál ajándékba a szüleidtől? A nagybátyád csípős megjegyzéseket tesz a vegán életmódról, és közben rántott hallal kínálgat? Ne aggódj, ha nem minden alakul pontosan úgy, ahogy eltervezted. Ha a családod elfogadja a vegánságodat, akkor hihetetlenül szerencsés vagy, de ha akadnak is kisebb nagyobb zökkenők, akkor se felejtsd el, hogy a karácsony éppen arról szól, hogy együtt lehetünk azokkal, akiket szeretünk.

Képek: GoodFood, One Green Planet, Better After, The Corvallis Advocate

Lájkolj és kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel is! :)