Környezettudatos vegán háztartás a fenntartható fejlődésért

A környezettudatos életmódra sokáig úgy gondoltam, hogy szép és jó, de nem igazán hittem abban, hogy egyetlen ember döntése is valódi hatással lehet a környezetre és a Földre. Nagyobbat nem is tévedhettem volna! Amikor vegán lettem, akaratlanul is szembesültem az életmód ökológiai oldalával, és attól kezdve egyre tudatosabban igyekeztem a mindennapokban, és otthon a háztartásban is odafigyelni arra, hogy csökkentsem az ökológiai lábnyomomat. Akár vegán vagy, akár csak ismerkedsz még ezzel az életmóddal, számos dolgot tehetsz, amivel környezettudatosabb életet élhetsz, hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez. Mert a kicsi is számít és igenis érdemes változtatni!

veganinspiraciok_csomagolas

Figyelj a csomagolásra

Nézd meg, hogy milyen csomagolású terméket vásárolsz. Ha van lehetőséged, válaszd a környezetbarát vagy újrahasznosítható csomagolást. Ha vásárolni indulsz, mindig vigyél magaddal újrahasználható vászontáskát, kerüld a műanyag zacskókat és szatyrokat. PET palackos üdítő vagy ásványvíz helyett szerezz be otthonra egy víztisztítót, és kulacsokat, amiket bárhová magaddal vihetsz. Ha kávézol, a kényelmesebb kapszulás megoldás helyett főzd meg a kávédat a hagyományos módon. Bár több gyártó is készít már környezetbarát, lebomló kapszulát, még mindig sokkal kevésbé terheli a környezetet, ha nem termelsz felesleges szemetet minden egyes kávéfőzéskor.

Részesítsd előnyben a helyi termékeket

Ha teheted, vásárolj helyi termelőktől, például a közeli piacon. Ha a heti többszöri piacra járás nehézkesen megoldható számodra, akkor nézz körül az interneten: számos weboldalon lehet például helyi szezonális gyümölcsökből és zöldségekből összeállított kosarakat, illetve egyéb termékeket rendelni, amiket akár házhoz is szállítanak. (például a Zöldségkosár, a BioFaló és a Neked Terem termelői közösség). Ha az adott terméket nem tudod helyi termelőktől beszerezni, akkor, ha teheted, vásárolj belőle fair-trade változatot, amelynek az előállításához nincs szükség nagymértékű környezetszennyezésre, sem kizsákmányoló munkára.

 

Élj a szedd magad akciókkal 

Tudtad, hogy a bolti/piaci ár töredékéért is beszerezheted a szezonális gyümölcsöket, zöldségeket, csak el kell menned érte, és saját magadnak kell leszedni őket? Figyeld a szedd magad akciókat. Ebben számos weboldal lehet a segítségedre, ahol tájékozódhatsz a lakóhelyed környékén aktuálisan elérhető szedd magad lehetőségekről (például Szedd le magad! vagy Gyümölcsvadász).

 Gyűjtsd szelektíven a hulladékot

Otthon akár kisebb dobozokban vagy vászontáskákban is gyűjtheted a szelektív hulladékot. A papírt és a műanyagot mindenképpen érdemes külön gyűjteni, de félreteheted az üvegeket és a fémhulladékot is. Arra mindig figyelj, hogy tisztán, szétválogatva és összelapítva (kartondobozok, PET palackok) gyűjtsd a hulladékot. Ha otthon nem szeretnél mindent külön gyűjteni, akkor használhatsz egyetlen edényt vagy tárolót is, de fontos, hogy a hulladékgyűjtőbe már mindent szétválogatva helyezz el. A legtöbb településen van lehetőség a szelektív hulladékgyűjtésre, ez minimálisan a papírt és a műanyagot jelenti, amit a kommunális hulladéktól elkülönítve szállítanak el. Ha ilyen lehetőség a lakóhelyeden nem érhető el, akkor elviheted a szelektíven gyűjtött szemetet a hozzád legközelebbi hulladékgyűjtő szigetre.

KomposztáljKomposztálj

Ha nincs kerted, akkor sem kell lemondanod a komposztálásról, hiszen léteznek már mini komposztálók, amiket akár kis lakásban vagy az erkélyen, teraszon is elhelyezhetsz. A komposztba dobhatod például a zöldség-gyümölcs héjakat, kávézaccot, teafüvet, faleveleket, elhervadt virágokat, stb. Az így keletkezett, tápanyagokban és ásványi anyagokban gazdag komposztért pedig hálásak lesznek a növényeid.

 

Ne termelj felesleges szemetet

Ne termelj felesleges szemetet 

Tervezd meg előre a heti menüt, gondold végig, hogy miket fogsz enni a következő héten, írj listát, és a szerint vásárolj be. Így minimális lesz az esélye annak, hogy olyasmit is megveszel majd, amire valójában nincs is szükséged. Ha már biztosan nem tudsz valamit felhasználni, törekedj az újrahasznosításra, mielőtt a szemétbe dobnád. A kifacsart citrom maradékával például áttörölheted a mosogatót, hiszen a citrom kiváló vízkő ellen. A kiürült befőttesüvegekben tárolhatsz gabonaféléket, aszalt gyümölcsöket, magvakat vagy teafüvet. A megunt vagy letörött fülű bögrékből pedig szuper virágcserép lehet.

Használj környezetbarát tisztítószereket 

Ha teheted, vásárolj környezetbarát tisztítószereket, vagy bevetheted az ecet-szódabikarbóna-citromlé triumvirátust is. A környezetet terhelő szintetikus mosószereket cseréld le környezetbarát mosószerre vagy próbáld ki a mosószódát, a mosószappant vagy a mosódiót. Öblítő helyett használj mosóparfümöt vagy ecetet, amihez adhatsz néhány cseppet a kedvenc illóolajodból, hogy finom illatúak legyenek a ruháid.

Készítsd el otthon 

Több mindent is elkészíthetsz magadnak otthon. Egyszerűbb tisztítószereket vagy kozmetikumokat például, amiket minden kemikáliától mentesen is előállíthatsz. Ehhez csupán az alapanyagokat kell beszerezned, az interneten pedig számos könnyen elkészíthető receptúrát találsz, például a Lukrécia kencéi oldalon. Ha nem vagy oda a saját készítésű kozmetikumokért, akkor részesítsd előnyben a helyben készülő natúr kozmetikumokat. Természetes alapanyagokból készült szappanokat, kozmetikumokat, sőt még sminktermékeket is be tudsz így szerezni. Nézz körül például a Cocoon manufaktúra vegán termékei vagy a PomPom natúr kozmetikumok között.

Válaszd az energiatakarékos megoldást

Válaszd az energiatakarékos megoldást

Használj energiatakarékos izzót, és ha új háztartási gépet kell vásárolnod, akkor a választásnál vedd figyelembe az energiafelhasználási kategóriát is. Ezzel hosszú távon nemcsak a környezetet kíméled, hanem még pénzt is takaríthatsz meg a kisebb fogyasztásnak köszönhetően.

Lájkolj és kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel is! :)