Természetes módszerek fejfájás ellen

Fejfájást számos dolog okozhat: időjárási front, kialvatlanság, vérnyomás-ingadozás, idegesség, stressz, éhség, folyadékhiány.

Alapvetően nem vagyok fejfájós, főleg stressztől és frontok idején hasogat a fejem, de 2-3 havonta rendszeresen előjön a migrénem is. Mindig is viszonylag kevés gyógyszert szedtem, és csak akkor vettem be bármit is, ha már nagyon muszáj volt, leggyakrabban akkor, ha rám tört a fejfájás. Ilyenkor általában addig húztam a dolgot, amíg már elviselhetetlenné vált a fájdalom, de végül csak bevettem azt a fájdalomcsillapítót.

Mióta vegán lettem, még jobban igyekszem tudatosan is odafigyelni, hogy ne szedjek semmit feleslegesen, hosszú hónapok óta nem is vettem be semmilyen tablettát. Ha mégis rám tör a fejfájás, akkor már nem a gyógyszer után nyúlok, hanem természetes módszerekkel próbálom enyhíteni a fájdalmat. Most megmutatom nektek is, hogy nekem milyen természetes alternatívák váltak be a legjobban.

Jóga

Az első számú gyógymód a fejfájásra nekem mindig a jóga. Szerencsére, mióta vegán vagyok, sokkal ritkábban tör rám a fejfájás, és nem is olyan erősen, mint korábban. Ha már reggel érzem, hogy hasogat a fejem, beillesztem a reggeli gyakorlásomba ezeket az ászanákat. Nekem ezek a jógapózok segítenek leginkább:

1_bridge_downdog 2_head_to_knee_childs_pose 3_wide_legged_forward_bend_savasana

Homlokmasszázs

Ehhez a masszázshoz kérj meg valakit, hogy legyen a segítségedre. Feküdj le hanyatt, kényelmesen, és támaszd meg a fejed. A párod üljön vagy álljon mögéd és fogja a fejedet a két tenyerébe. A masszázst szemöldökök közötti résztől indulva, a két hüvelykujjal, közepes erősséggel, a fejtető felé irányuló, lassú mozdulatokkal végezze a homlok közepén felfelé haladva, egészen a hajvonalig. A hatás már néhány perc után érezhető lesz!

Illóolajok

Ha nincs lehetőségem jógázni, és a masszázs sem jöhet szóba, akkor bevetem a másik csodafegyveremet, az illóolajokat. Nekem a legjobban a levendula és a borsmenta illóolaj vált be. Lehet őket párologtatni, vagy egy kis sheavajba vagy növényi olajba cseppentve masszírozd át velük a halántékodat és a nyakadat, válladat. Idegesség, stressz okozta fejfájás esetén ez az egyik legjobb megoldás.

Légzőgyakorlat

Ha olyan helyen tör rád a fejfájás, ahol nem tudsz jógázni, és nincs lehetőség bevetni az illóolajokat sem (például munkahelyen, vagy ügyintézés közben), akkor a legjobb megoldás a váltott orrlyukú légzés. Ez a légzőgyakorlat különösen hatékony, ha a fejfájást valamilyen stressz állapot váltotta ki. Én még a legelső jóga óráim egyikén tanultam meg, és azóta is rendszeresen alkalmazom, nekem mindig segít! 🙂 Mivel egy rendkívül egyszerű légzőgyakorlatról van szó, tényleg semmi nem kell hozzá, és bárhol lehet végezni, ráadásul már néhány perc után enyhíti a fejfájást. A legjobb, ha friss levegőn tudod végezni, így tudja igazán kifejteni a jótékony hatását. Ha nincs lehetőséged kimenni a szabadba, alaposan szellőztess ki. Ülj le, akár egy székre, akár a földre, vagy egy plédre (lehet keresztezett ülésbe is) – a lényeg, hogy kényelmesen ülj és a gerinced egyenes legyen.

alternate-nostril-breathing

A légzéshez a jobb kezedet használd. Mutató- és középső ujjadat hajlítsd be, majd a hüvelykujjaddal zárd el a jobb orrnyílást és vegyél egy mély levegőt a bal orrnyíláson keresztül, majd jobb kezed gyűrűsujjával zárd el a jobb orrnyílást, és hüvelykujjad engedd fel a bal orrnyílásról, majd lélegezz ki a bal orrnyíláson. Ezután szintén a bar orrnyíláson keresztül lélegezz be, majd a jobbon ki.

Ez így leírva kicsit bonyolultnak hangzik, de a gyakorlatban egyáltalán nem az! A váltott orrlyukú légzés lényege, hogy mindig ugyanazon az orrnyíláson keresztül lélegezzünk be, amelyiken kifújtuk a levegőt, majd az ellentétes orrnyíláson fújjuk ki. Fokozatosan lehet nyújtani a kilégzést és a belégzést, például háromig számolva lélegezzünk be és hatig számolva ki, majd négyig számolva be és nyolcig számolva ki. A váltott orrlyukú légzés csökkenti a stresszt, enyhíti a fejfájást, növeli a vér oxigénszintjét, ráadásul az emészési folyamatokra és az idegrendszerre is pozitív hatással van. Lassítja a szívverést, egyensúlyba hozza a két agyféltekét, a test pedig megnyugszik.

Gyógyteák

A borsmenta tea akkor a legjobb választás, ha a fejfájás émelygéssel társul, de ha stressz okozta a fejfájást, akkor inkább egy csésze citromfű teát érdemes készíteni, és szépen lassan elkortyolgatni. Mindkét tea ugyanúgy készül: 2 teáskanál szárított borsmenta- illetve citromfűlevelet forrázz le 2 dl vízzel és lefedve hagyd állni 10 percig.

Akupresszúrahegu_point

Vastagbél 4-es (hegu) pont masszírozása, ami akár már néhány perc után segít enyhíteni a fejfájást, és a migrént. A „találkozás völgye” akupresszúrás pont a hüvelykujj és a mutatóujj kézközépcsontjai mellett található, a lágyrészen. Ezt a pontot masszírozd az ellentétes kezed hüvelykujjával közepesen erősen, 3-4 percig felváltva mindkét kezeden.

Víz

Fontos, hogy fogyasszunk megfelelő mennyiségű vizet, hiszen ha nem iszunk eleget, dehidrációhoz vezethet, és felhalmozódhatnak testünkben a méreganyagok, ami szintén okozhat fejfájást. Ezért, ha már reggel fejfájással ébredsz, vagy napközben bármikor úgy érzed, kezd fájni a fejed, első lépésként érdemes meginni egy nagy pohár vizet. A vízivás sokszor még erős migrénes fejfájás esetén is segíthet.

Friss levegő és mozgás

Egész nap egy légkondicionált, levegőtlen irodahelyiségben ülsz a monitor előtt, ahol nagyrészt mesterséges fény van csak, és még az ablakokat sem lehet kinyitni? Ilyenkor ha teheted, menj ki a szabadba, a friss levegőre és lélegezz mélyeket, vagy akár sétálj is egyet, ha van időd. A friss levegőn töltött idő, és az oxigén hatására sokszor el is múlik a fejfájás. Ha kimenni nem tudsz, legalább szellőztesd át alaposan a helyiséget, ahol tartózkodsz, állj fel egy kicsit, és végezz fejkörzést, mozgasd át a nyakad és a vállaidat.

Képek:
Jógapózok: innen, innen, innen, innen, innen és innen
Váltott orrlyukú légzés: innen
Vab 4-es Hegu pont: innen

 

Lájkolj és kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel is! :)