Napi inspiráció – termelői piac

Egyik legkedvesebb gyerekkori emlékem, amikor a nagymamámmal kibicikliztünk a helyi termelői piacra, és együtt beszereztük a friss gyümölcsöket és zöldségeket. A hazaúton pedig már a kedvenc gyümölcsömet majszolhattam. 🙂 Alig vártam ezeket a közös programokat, hiszen mindig lehetett nézegetni, válogatni, megtapogatni, és sokszor meg is kóstolni a színes és illatos gyümölcsöket és zöldségeket. A piac különleges, sajátos hangulata pedig teljesen elvarázsolt.

Ma is legalább ennyire szeretek piacra járni, minden héten megyek, és ha tehetem a friss gyümölcsök és zöldségek legnagyobb részét valamelyik piacon szerzem be, helyi termelőktől. Mióta vegánként élek, a nyári hónapokban a táplálkozásom nagyobb részét (naponta minimum egy, de inkább két étkezést) a gyümölcsök és a zöldségek alkotják, éppen ezért nagyon fontos számomra, hogy a beszerzési forrás megbízható legyen. A termelői piacokon nemcsak a kezedbe veheted, megszagolgathatod, hanem akár ott helyben le is tesztelheted az árut, hiszen a legtöbben szívesen adnak kóstolót a portékából. Eszegetés közben pedig közelebbről megismerkedhetsz magával a termelővel is, elbeszélgethetsz vele arról, hogy pontosan hol és hogyan termel. Megtudhatod például, hogy az általa kínált répa azért olyan finom édes, mert valójában bio, hiszen semmilyen vegyszerrel nem kezelték a talajt, amiben termett, csak a bio minősítés elérése borzasztó drága mulatság, ezért sajnos nem engedheti meg magának, hogy igényelje, így hivatalosan nem rendelkezik a megfelelő papírral. Mennyivel emberközelibb így vásárolni, mint például egy hipermarket zöldség-gyümölcs részlegén, ahol legfeljebb az adott áru származási országát tüntetik fel a csomagoláson vagy az ártáblán.

Ráadásul a piacra járás szuper program, és környezettudatos választás, hiszen az áru a környéken élő termelőktől származik, mentes mindenféle felesleges csomagolástól, és sokkal kevésbé környezetszennyező a szállítása, ellentétben a különböző import gyümölcsökkel és zöldségekkel, amelyek sokszor több száz vagy akár több ezer kilométert is utaznak, mire Magyarországra elérnek, hogy a szupermarketek vagy zöldségesstandok polcairól kerüljenek az emberek kosarába.


vegan_inspiraciok_piac_3

vegan_inspiraciok_piac_4
vegan_inspiraciok_piac_6

vegan_inspiraciok_piac_2

vegan_inspiraciok_piac

Lájkolj és kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel is! :)