Hogyan válasszak vegánként kozmetikumokat?

Hozzám hasonlóan biztosan sokan tettétek már fel ezt a kérdést magatoknak. Miután vegán lettem, először minden gondolatom az étkezéssel kapcsolatos változások körül forgott, aztán gyorsan rádöbbentem, hogy nemcsak a konyhámban, hanem a fürdőszobapolcomon is rengeteg olyan termék van, ami állati eredetű összetevőket tartalmaz, vagy állatokon tesztelték. Mivel a vegánság etikai oldalát legalább annyira fontosnak érzem, mint az étkezést, az életmódváltásom után a korábban megvásárolt termékeket természetesen nem szerettem volna már újra megvenni, így eleinte komoly fejtörést okozott az addig megszokott kozmetikumok helyettesítése.

Az egyik fő szempontom az volt, hogy az adott kozmetikum gyártója ne végezzen egyáltalán állatkísérleteket, sem az általam megvásárolni kívánt terméken, sem pedig más termékeken, hiszen nem szívesen támogatnék már olyan gyártót, amelyik állatok szenvedése árán próbál haszonhoz jutni. A másik fontos feltétel pedig az volt, hogy állati összetevőket semmiképpen ne tartalmazzon az adott kozmetikum. Elsőre talán nem tűnik túl nehéz feladatnak a keresés, hiszen csak két egyszerű kritériumnak kell megfelelnie egy-egy terméknek. A gyakorlatban viszont ez nem is volt annyira egyszerű.

Honnan lehet tudni, hogy egy adott márka gyártója végez-e állatkísérleteket?

Amikor belegondoltam abba, hogy naponta hányféle kozmetikumot használok (ha még a sminktermékeket is beleszámítjuk), elsőre elég ijesztőnek tűnt, hogy hogyan is fogom tudni mindezeket vegán, állatkísérlet-mentes termékekkel helyettesíteni. Sokáig keresgéltem, utánajártam különböző magyar és külföldi oldalakon, hogy melyik márka biztosan nem végez állatkísérleteket.

Az Állatkísérletmentes termékek Facebook oldalon találhattok még több információt a cruelty free termékekről, nemcsak kozmetikumokról, hanem például tisztítószerekről is. Itt pedig egy letölthető gyorslistát találtok az állatkísérlet-mentes márkákról.

Ha egy adott termékkel kapcsolatban itt mégsem találnátok információt, egy másik hasznos forrás lehet a PETA weboldala, ahol rá lehet keresni az egyes gyártókra, és azt is meg lehet nézni, hogy az adott cég végez-e állatkísérleteket, és hogy vegán-e.

A Cruelty Free International nevű alapítvány Leaping Bunny listája segítségével is tájékozódhatunk: az angol nyelvű oldalon különböző termékcsoportokra/termékekre kereshetünk, de külön lehet országra és márkára is szűrni, valamint információt kaphatunk arról is, hogy az általunk keresett termék vegetáriánus illetve vegán-e.

Az EU-ban 2013-ban már betiltották az állatkísérleteket, nem?

Sajnos ez csak részben igaz. 2013. március 11-én lépett hatályba az a rendelkezés, amely szerint hivatalosan is tilos kozmetikai célú állatkísérleteket végezni az Európai Unióban. Ez azt jelenti, hogy az EU területén nem hozhatók forgalomba olyan kozmetikumok, amelyeket állatokon teszteltek. A gyakorlatban azonban mindez sajnos csak annyit takar, hogy magát a készterméket nem tesztelik állatokon, az egyes termékek összetevőire viszont nem vonatkozik ez a tiltás, tehát arra semmi garancia nincs, hogy a termék összetevőit sem tesztelték állatokon. Másrészről az EU-ban elfogadott törvényből még nem következik automatikusan az, hogy a gyártó anyacége sem tesztel állatokon! Kínában például a külföldről behozott kozmetikumok esetében a hatályos törvények szerint még mindig kötelező a tesztelés, ezért az a cég, amelyik jelen van a kínai piacon is, biztosan végez állatkísérleteket. Így sajnos előfordulhat, hogy egy adott gyártó az EU-ban forgalmazott termékein valóban nem tesztel, viszont egyéb termékein mégis végez állatkísérleteket.

Mi a helyzet a natúrkozmetikumokkal?

Sokakban felmerülhet a kérdés: miért nem használok bio- vagy natúrkozmetikumokat, hiszen azokon biztosan nem végeztek állatkísérleteket. Gyakori tévhit, hogy a bio- illetve natúrkozmetikumokat egyáltalán nem tesztelik állatokon és nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket. Egy részük esetében mindkettő igaz, de ez nem feltétlenül mindig van így, érdemes az egyes gyártók és termékek esetében utánajárni, és megerősítést kérni.

Állati eredetű összetevők a kozmetikumokban

A következő kihívást jelentő feladat tehát az összetevők részletes tanulmányozása volt, majd hosszas böngészés az interneten, hogy kiderítsem, melyik összetevő biztosan állati eredetű és melyik az, amelyikre nem árt odafigyelni, mert nem tüntetik fel egyértelműen, hogy állati vagy növényi eredetű-e, esetleg szintetikus.

Összegyűjtöttem a kozmetikumokban leggyakrabban előforduló összetevőket, amelyek biztosan állati eredetűek vagy nem egyértelmű az eredetük:

glicerin: jellemzően állati zsiradék, mindenféle kozmetikai szerekben, többek között szájvizekben, fogkrémekben és szappanokban használják, bizonyos esetekben azonban növényi eredetű is lehet (ha így van, azt általában fel is tüntetik a terméken)

hialuronsav: a kakas taréjából vonják ki, vízmegkötő és öregedésgátló összetevőként hidratáló krémekben, maszkokban, ajakápolókban és rúzsokban találkozhatunk vele leggyakrabban. Az állati eredetű hialuronsav fertőzéseket vihet át, illetve allergiás reakciót okozhat, ezért számos gyártó szintetikusan előállított hialuronsavat használ a kozmetikumokban.

kármin: állati eredetű színezék, amit nőstény pajzstetvekből vonnak ki, elsősorban rúzsokhoz és szájfényekhez adják, de például pirosítókban is használják. Bár manapság már szintetikusan előállított formában is használatos, egyes kozmetikumokban még mindig fordul elő valódi kármin is.

keratin: állatok szőrének, karmának, patájának, szarvának, és tollainak az anyagából kinyert fehérje, ami elsősorban hajápoló termékekben található meg. Szintén okozhat allergiás reakciót az arra érzékenyeknél.

kollagén: gerinces állatokból, főként állati bőrből és tyúklábból vonják ki, rostszerű fehérje, számos kozmetikai termékben megtalálható, súlyos allergén anyag

lanolin: tisztított gyapjúzsír, ami bőrápoló termékekben, például arckrémekben, haj- és körömápoló termékekben, samponokban valamint sminklemosó termékekben hidratálóanyagként használatos

méhviasz: a méhek a lépek építésénél használják, saját váladékukból állítják elő. Elsősorban arckrémekben, dezodorokban, ajakápolókban és rúzsokban találkozhatunk vele, de számos sminktermékben is megtalálható, például szempillaspirálokban vagy szemhéjpúderekben. Leggyakrabban konzisztencianövelőként használják.

panthenol: állati vagy növényi eredetű is lehet, de legtöbbször nincs feltüntetve, hogy melyik, és számos kozmetikai termékben, például samponokban, krémekben, borotválkozó krémekben is előfordulhat.

sztearinsav: állati zsírok, olajok, sertésből, borjúból vagy marhából állítják elő. Állatkísérletek miatt vagy menhelyeken elaltatott állatokból vonják ki. Főként szappanokban, krémekben, alapozókban, kézkrémekben, borotvahabokban, hajspray-kben, kondicionálókban és dezodorokban megtalálható zsírsav, amely segít megkeményíteni a termékeket. Általában gyomorból nyerik ki. Igazoltan rákkeltő hatással bír, már rendkívül kis mennyiségben is.

zselatin: samponokban, arcmaszkokban, és más kozmetikai termékekben használják sűrítőanyagként

Ha az állati eredetű összetevőket szeretnétek elkerülni, ezeket a logókat keressétek termékeken:

collage_vegan_1

Nagyon fontos, hogy ha ilyen vegán logót láttok egy terméken, az még nem jelenti automatikusan azt, hogy cruelty free kozmetikumról van szó. Egy ideális világban persze minden vegán termék egyben állatkísérletmentes is lenne, de a gyakorlatban ez sajnos nem így van. A kísérletmentes kozmetikumok esetében alábbi Leaping Bunny logók egyike is fel van tüntetve a terméken.

montazs_3

Ezek a logók azt jelentik, hogy a gyártó nemcsak a készterméket nem tesztelte állatokon, hanem az összetevőket sem, és ugyanezt az összes beszállítójától is elvárja. Érdemes itt is figyelni, mert attól, hogy egy termék kísérletmentes, még nem feltétlenül vegán is, ezért mindenképpen érdemes tanulmányozni az összetevők listáját vagy kapcsolatba lépni a gyártóval kérdés esetén.

Ahogy az a fenti felsorolásból is látszik, számos olyan eset adódhat, amikor egy-egy kozmetikum csomagolásán feltüntetett információk alapján nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy az adott összetevő állati vagy növényi eredetű, esetleg mesterségesen előállított. Ha valóban fontosnak érzitek, hogy elkerüljétek az állati eredetű összetevőket, akkor érdemes magánál a gyártónál érdeklődni egy-egy termékkel kapcsolatban. E-mailben vagy akár a közösségi oldalakon keresztül is kapcsolatba léphettek velük, és tájékoztatást kérhettek egy-egy kérdéses termékkel vagy összetevővel kapcsolatban. Ez közel sem azt jelenti, hogy minden eddig használt terméktípusról vagy márkáról teljesen le kell mondani, de jó tudni, hogy ma már gyakorlatilag mindenre létezik vegán alternatíva, így megéri egy kicsit utánajárni és olyan kozmetikumokat keresni, amelyek valóban nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt és nem tesztelték őket állatokon.

Lájkolj és kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel is! :)