Futni mégis jó!

Régebben nem szerettem futni, nagyon nem szerettem. Igazából a „nem szerettem” talán túl enyhe kifejezés: el sem tudtam volna képzelni, hogy engem bármi vagy bárki valaha is rávehetne arra, hogy fussak – ha nem feltétlenül muszáj. Utáltam futni az iskolai felméréseken is, hamar elfáradtam, bevallom őszintén: számomra a futás mindig is kínszenvedés volt.

Aztán néhány hónappal ezelőtt valami hirtelen megváltozott. Ma sem tudom, hogy ezt mi válthatta ki, de egyszer csak azt kezdtem érezni, hogy nekem futnom kell. A késztetés nem szűnt napokkal, hetekkel később sem, sőt egyre erősödött bennem, ezért minden ellenérzésemet legyőzve végül úgy döntöttem, hogy belevágok és futni kezdek én is.

Mivel korábban még sosem futottam nagyobb távolságokat, és nem volt meg a kellő állóképességem sem, egy nagyon egyszerű, kezdőknek szánt edzéstervvel indítottam. Ez valóban nem volt túlságosan megerőltető: alkalmanként félórás edzésekkel, 1 perc futás/1 perc sétával kezdtem, aztán hétről hétre növelnem kellett a futás idejét a sétához képest, amíg a 8. héten egyben le nem tudtam futni 30 percet. Miután ezt az első kitűzött célt elértem, egyre lelkesebb lettem, és fokozatosan próbáltam tovább növelni a távot. Eszembe sem jutott, hogy abbahagyjam, egyre jobban éreztem magam futás közben. Szerencsére közben megjött a tavasz és vele együtt a jó idő is, már nem kellett a futópadon edzenem, hanem végre ki tudtam menni a szabadba.

Innentől aztán még jobban beleszerettem a futásba! Ráadásul mivel munka után egyre nehézkesebbé vált a futóedzések tervezése a különböző délutáni és esti elfoglaltságok és programok miatt, átálltam a kora reggeli futásra. Először nagyon furcsa volt, de viszonylag rövid idő alatt hozzászoktam. Friss levegőn futni, amikor még alszik a város, nyugalom van, szinte üresek az utcák és a nem szűnő nappali zajnak még nyoma sincs – az ember teljesen egyedül tud maradni a gondolataival.

runner

Futni fantasztikus érzés! Amikor úgy érzed, már feladnád, de a tested még bírja, és csak futsz tovább. Nem zavar a szemerkélő eső, az erős szél vagy a tűző napsütés sem, a lábad csak visz tovább, és te rövid időre igazi hősnek érezheted magad egy-egy kitűzött cél (idő vagy táv) teljesítése után. A futás közben termelődő endorfinoknak köszönhetően nem érzel sem fáradtságot, sem fájdalmat, hanem rendületlenül haladsz előre. Büszke lehetsz magadra, mert ezt egyedül érted el, a saját teljesítményed hihetetlen erőd tud adni. Erősnek és energikusnak érzed magad, és tudod, hogy nem létezik számodra akadály. Futás közben legyőzöd önmagad, túllépsz a fizikai korlátaidon, ez pedig semmihez sem hasonlítható, felszabadító és felemelő érzés!

Azt mondják, akkor válik valaki igazi futóvá, ha már nem kell arra figyelnie, hogy fut, hanem bele tud feledkezni és szabadon tudja élvezni a mozgást. Kezdő futóknak még problémát okozhat a légzéstechnika, a tempó, a megfelelő testtartás, az elején még minden egyes lépésünkre odafigyelünk, éppen ezért a futópad hosszú távon nem a legjobb választás. Sokkal felszabadítóbb érzés kint futni a szabadban! Persze ez sokszor nehezen kivitelezhető, de ha nem is mindenkinek van lehetősége arra, hogy a városon kívül, erdőben vagy például tóparton fusson, szerencsére mindig lehet találni a közelben egy parkot, csendes kis utcákat, vagy akár egy sportpályát is, ami éppen megfelel a futáshoz.

Ráadásul futni mindenki tud, és nem kell hozzá semmi más, csak egy jó futócipő, és rengeteg akaraterő. 🙂 A futás nemcsak a testedet erősíti és formálja, hanem a lelkedet is táplálja. Futás közben egy nyugodtabb tudatállapotba lépsz, ahol teljesen ki tudsz kapcsolni, elengedheted a mindennapi gondokat, haragot, feszültséget, stresszt, és kizárhatod a külvilágot, szinte meditatív állapotba kerülsz. Ha futsz, semmi mással nem kell törődnöd, csak saját magaddal, és bátran elmerülhetsz a gondolataidban.

Ha úgy érzed, benned is megvan az akaraterő, és kedvet kaptál ehhez a csodálatos mozgásformához, akkor húzz futócipőt, és irány a közeli park, hogy te is megtapasztalhasd, hogy a futás milyen hihetetlen testi és lelki energiákat képes megmozgatni!

Lájkolj és kövess minket!

Vélemény, hozzászólás?

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel is! :)